Transformatie Estelgebouw in Nijmegen

Transformatie Estelgebouw in Nijmegen

Projectomschrijving

Het monumentale Estelgebouw in Nijmegen (voormalig hoofdkantoor Royal Haskoning) is getransformeerd tot luxe koopappartementencomplex met 62 zeer diverse woningen. Teake Bouma architectuur/stedenbouw maakte het ontwerp voor het exterieur en de ontvangstruimten van het gebouw. De bestaande kwaliteiten van het monumentale pand vormden de leidraad bij de herbestemming.

Het gebouw uit 1976 is ontworpen door Alexender Bodon voor de firma Estel: een fusie van het Nederlandse Hoogovens en het Duitse Hoesch. Het gebouw is uniek door zijn verankering in het landschap door middel van tuinen, getrapte terrassen en doorzichten. Bovendien maken de expressieve staalconstructie, de aluminium gevel en de innovatieve installaties het een bijzonder gebouw.

De transformatie tot woongebouw leverde interessante uitdagingen op. Wij wilden het jonge monument met veel respect benaderen. Tegelijkertijd moest het gebouw helderder en opener worden, de gebruiker meer zichtbaar, en het gebouw moest beter aansluiten op de dynamiek van de stad. Met ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen en op subtiele wijze is het bestaande karakter van het gebouw behouden gebleven en zelfs versterkt.

Foto’s gemaakt door: Norbert van Onna

Details

Type project:  Architectuur, Herbestemming